Greutățile libere sunt ideale atât pentru tonifiere cât și pentru creșterea masei musculare, indiferent că vorbim de bărbați sau femei. Alegerea greutăților potrivite se face în funcție de obiectivul urmărit. Dacă se dorește creșterea masei musculare se vor alege treptat greutăți mai mari, dacă se urmărește definirea mușchilor și tonifierea corpului, se vor alege greutăți mai mici.
Pentru cei mai mulți începători, alegerea greutăților este o adevărată problemă. Pentru a ușura această decizie, alege greutatea potrivită în funcție de scopul antrenamentului, după cum urmează:
Gantere pentru antrenament de forță
Acest tip de antrenament are ca obiectiv creșterea forței prin creșterea masei musculare și întărirea mușchilor. Astfel de antrenamente se realizează în sala de forță, prin creșterea treptată a greutății. De obicei, ganterele disponibile au greutăți cuprinse între 2,5 și 50 de kg, tocmai din acest motiv.
Dacă nu ai posibilitatea să mergi la sală și să beneficiezi de acest număr de gantere individuale, poți alege un set de gantere reglabile. Cu ajutorul acestora, vei putea crește masa musculară începând chiar cu 2,5 kg și crescând treptat până la 40 kg. Pentru a crește numărul de exerciții, este recomandat să-ți achiziționezi și o bancă reglabilă. Important este sa te antrenezi cu ”cat poti duce” iar cand simti că poti mai mult, să pui mai mult.
Gantere pentru aerobic
Antrenamentul aerobic are ca scop reducerea stratului de grăsime și tonifierea corpului. Acest tip de antrenament are trei perioade: perioada de încălzire (nu se folosesc greutăți), perioada antrenamentului (se folosesc gantere pentru aerobic sau bare de antrenament) și perioada de refacere (exerciții ușoare, fără greutăți). În exercițiile de aerobic se folosesc greutăți cuprinse între 0,5 și 5 kg. Sunt obligatorii în sălile de aerobic dar pot fi folosite și acasă, în antrenamentul individual.
Gantere pentru antrenament functional sau HIIT
Cu acest tip de antrenament se obține atât creșterea forței cât si a condiției fizice. Antrenamentele funcționale îmbină antrenamentul cu greutăți cu gimnastica, exerciții cardio și de echilibru. În acest tip de antrenamente se folosesc greutăți mari, de aceea nu este recomandat începătorilor. Ganterele folosite în antrenamentele funcționale sunt ganterele kettlebell, având greutăți cuprinse între 2 si 26 kg.
În antrenamentele intense se pune accent pe viteză și totalul greutăților ridicate, provocarea fiind tot timpul ridicarea unor greutăți din ce în ce mai mari. În acest tip de antrenament se pot folosi haltere și accesorii pentru functional traning, cum ar fi discuri pentru cross traning, bulgarian bag, sandbag, mingi de perete, etc.
Sfaturi în alegerea ganterelor
- Pentru femeile care își doresc un corp tonifiat recomandăm gantere de aerobic între 0,5 si 5 kg.
- Dacă îți dorești un antrenament progresiv, alege ganterele reglabile.
- Ai în vedere achiziționarea unei bănci de antrenament pentru a diversifica exercițiile.
- Dacă îți dorești gantere de folosință îndelungată, alege-le pe cele din poliuretan.
- Nu te angaja în exerciții funcționale cu greutăți mari, decât dacă ești avansat, riscul de accidentări este foarte ridicat.
- Urmărești creșterea masei musculare dar ești începător? Începe cu greutăți mici și pe măsură ce avansezi treci la gantere mai mari.
Citeste si 10 aparate fitness pentru acasa