Cu siguranță ai auzit de functional training și de aceste antrenamente intense, extrem de discutate în ultimul timp. Practicarea antrenamentelor functionale porneste de la un principiu simplu: exercitii prin care corpul se misca ne-restrictionat, fara limite.
Antrenamentul functional combină o serie de exerciții aerobice ce implică și ridicarea de greutăți. Motivul pentru care a devenit atât de popular este că vizează toate cele 10 domenii ale condiției fizice: cardiovascular, perseverență, forță, flexibilitate, putere, viteză, coordonare, agilitate, echilibru și precizie.
Pentru efectuarea exercițiilor funcționale, în care corpul tău se mișcă liber testându-ți limitele, cele mai folosite echipamente sunt halterele de greutăți mari, ganterele, kettlebell-uri, mingi de perete sau medicinale, scări de agilitate, corzi de suspensie, discuri de echilibru și alte accesorii fitness, acestea fiind strâns legate de tipul de antrenament.
Câteva exemple de antrenamente cfunctionale, împreună cu echipamentele necesare, vă sunt prezentate mai jos. Vă recomandăm să le încercați doar dacă sunteți pregătiți să vă depășiți limitele.
Exerciții cu tendință cardio
Alergați pe o bandă de alergare 1,5 km cu o viteză medie, continuați cu 100 de tracțiuni folosind un suport pentru tracțiuni. După o pauză scurtă, de 1 minut, 200 de flotări la sol sau cu ajutorul unui suport de flotări și 300 de genoflexiuni cu gantere. Încheiați antrenamentul cu 1,5 km alergare pe bandă, mărind continuu intensitatea.
Exerciții de forță
Împins de la piept cu haltera de 45 de kg pentru bărbați și 30 de kg pentru femei. Se fac cate 3 seturi de câte 21 cu 9 repetări pentru bărbați și 15 cu 9 repetări pentru femei. Trecerea de la un exercitiu la altul se face fără pauză, ca un antrenament întreg. Se continuă cu aruncări în forță, mingi de perete între 1 și 10 kg, câte 15 seturi cu 10 repetări, fără pauză între ele.
Exerciții de coordonare
Sărituri pe cutie astfel: stai în fața cutiei cu mâinile pe lângă corp, la o distanță de aproximativ un braț. Din această poziție sari cu ambele picioare pe cutie, apoi revii la pozția initială și repeți într-un ritm alert 3 serii a câte 5 repetări. Dezvoltă-ți agilitatea și coordonarea prin exerciții de alergare pe o scară de agilitate. Încearcă 10 ture la intensitate maximă.
Viteză și echilibru
Ieși în parc sau pe o pistă de alergare în aer liber, aleargă 200 m la viteză maximă folosind o parașută pentru viteză. Continuă cu 100 de flotări pe o minge bosu sau un disc de echilibru. Cu o coardă de sărituri execută 50 de sărituri în ritm alert. Repetă seriile de 6 ori.
Daca antrenamentul functional a devenit atât de atrăgător pentru varietarea antrenamentului și comunitatea creată, fiind considerat un ”sport cool”, există și păreri contra acestui sport. Riscul accidentării, suprasolicitarea articulațiilor sau lipsa unui program de antrenament regulat, sunt doar câteva argumente ce îi fac pe cei cei mai mulți să renunțe. Dar, dacă consulți un medic de specialitate înainte să te apuci de și te asiguri că ai starea de sănătate și forța necesară acestui antrenament, te sfătuim să-l încerci. Vei ști de la început dacă este pentru tine sau nu.
Noi îți oferim accesorii esențiale pentru antrenamentele functionale, cum ar fi: frânghia fitness, coarda de suspensie, inele de gimnastică, minge bosu, saci umpluți cu nisip, stații și altele. Vizitează-ne!